Werken

Op deze pagina treft u nu een kleine selectie van in het oog springende werken van Jesse. We zijn ons ervan bewust dat dit slechts een beperkte afspiegeling is van zijn oeuvre. Achter de schermen wordt hard gewerkt aan een complete index van zijn werken inclusief foto's en beschrijvingen.

Visie op ruimte

Visie op ruimte

Villapark Prins Hendrik in Oegstgeest, de stedenbouwkundige ontwikkeling van Katwijk en de inrichting van de Rijnsburgerweg en Boerhaavelaan in Leiden zijn het levende bewijs van Jesse’s visie op ruimtelijke ontwikkeling.

Dat gaat niet altijd vanzelf. Als hij in 1894 voornemens is om op de Rijnsburgerweg de huizen 10 meter uit de rooilijn te bouwen, dringt de gemeente Leiden aan op bebouwing pal aan de weg. Wat volgt is een pittige correspondentie met het stadhuis. Jesse houdt voet bij stuk, waardoor tot op de dag vandaag de Rijnsburgerweg zijn weidse karakter heeft behouden.

De Keet

De Keet

In 1906 laat Jesse aan de Rijnsburgerweg 35 een kantoor annex woning voor zijn gezin bouwen. De Keet wordt zijn opus magnum, waarin talrijke kenmerken van zijn persoonlijke stijl terugkeren. Van de strakke bakstenen gevels, de torentrap, het inpandige balkon tot de ronde vensterbogen en de groen verglaasde stenen. Jesse innoveert in dit pand o.a. met een unieke isolatietechniek. Net als in andere huizen verwerkt Jesse in zijn eigen interieur oude bouwmaterialen als antieke deuren, eiken plafondbalken en kruiskozijnen. In 2013 is het pand vakkundig gerestaureerd en sindsdien in gebruik door kinderdagverblijf Teddy’s Kids.

De Kooi

De Kooi

In 1912 richten socialistische arbeiders de woningbouwvereniging ‘De Eendracht’ op. Deze vereniging wil comfortabele eengezinswoningen voor een schappelijke prijs met een bijzonder ontwerp. Daarom schakelt zij Jesse in die samen met zijn collega Splinter het centrale huizenblok in de wijk De Kooi ontwerpt dat tot de fraaiste vooroorlogse woningbouwcomplexen van Leiden behoort. Willem Dudok ontwerpt voordien het naastgelegen Kooipark.
Een complete renovatie is recent voltooid, waarbij alle voorgevels zijn behouden.

Villa Ina

Villa Ina

Recent volledig gerestaureerd is Villa Ina, Geversstraat 37 in Oegstgeest. In 1912 gaf de gemeenteontvanger annex bollenkweker Gerardus Lubbe Jzn. aan Jesse opdracht voor de bouw. Het is de eerste villa in het Prins Hendrikpark, waarvan Jesse ook het stratenplan ontwikkelt. Na 50 jaar gebruik als o.a. schoolgebouw zijn veel oorspronkelijke details weer hersteld en is het weer in gebruik als gezinshuis. Het medaillon op de gevel met in gouden letters ‘Ina’ is de voornaam van de echtgenote van de eerste eigenaar. De Historische Vereniging Oegstgeest schrijft een artikel over de restauratie in november 2020.

Winkel-woning Maarsmansteeg

Winkel-woning Maarsmansteeg

Voorbijgangers hebben alle reden om op de hoek van de Maarsmansteeg in Leiden even stil te staan. Het woon-winkelpand in art nouveau stijl is ontworpen door Jesse en zijn collega-architect Fontein in 1905. In de beginjaren is het torentje met goud bedekt en zijn de dakpannen goudgeel verglaasd. Zo’n toren treffen we ook in een woon-winkelpand van Jesse in Noordwijk.

Marezate

Marezate

In 2011 is strandvilla Marezate aan de Koning Astrid Boulevard in Noordwijk compleet in ere hersteld als woonhuis. Jesse bouwt het pand in 1903 voor de familie Waller, vader is directeur van Gist-Brocades in Delft.
Als hotel met 22 kamers gaat het in 2009 failliet ondanks een ingreep van chefkok Herman den Blijker.

Buitenplaats Rozenhof

Buitenplaats Rozenhof

In 1902 bouwt Jesse deze buitenplaats Rozenhof voor zijn tantes, de dames Van Tricht, in Almen. Rozenhof inspireert volgens de overlevering Jesse tot zijn ontwerp voor De Keet in Leiden. Beide panden tonen hun naam in hetzelfde unieke lettertype. In de oorlogsjaren fungeert het als pension, totdat de Canadezen zich er verschansen die ternauwernood een tankslag met de Duitsers voorkomen. Later is het bezit van het Ministerie van Justitie en sinds 2004 biedt dit rijksmonument in particuliere handen luxe bed & breakfast.

Nieuwe Kerk Katwijk

Nieuwe Kerk Katwijk

Jesse is 23 jaar en net van de Polytechnische School als hij in 1883 meedoet aan een ontwerpwedstrijd voor de Nieuwe Kerk van Katwijk. Er moeten 1500 kerkgangers in kunnen met vrij zicht op de kansel. Hij wint. De opdrachtgevers vergewissen zich van de kwaliteiten van de piepjonge architect, die snel hun vertrouwen wint. Tot op de dag van vandaag is dit rijksmonument vanuit alle windrichtingen de blikvanger in Katwijk.
De kerkgang zelf laat Jesse over aan zijn vrouw.

Rooie Buurt Katwijk

Rooie Buurt Katwijk

De Rooie Buurt in Katwijk aan Zee uit 1919 is het eerste grote project met sociale woningbouw door  Jesse en het begin van de verstedelijking van het vissersdorp Katwijk. De wijk die aanvankelijk het Rode Dorp heet, dankt zijn naam aan de rode bakstenen en dakpannen, die afsteken tegen doorgaans blauwe daken in Katwijk. Van de oorspronkelijk 232 woningen zijn er 177 behouden, gerenoveerd en nu gemeentelijk monument.

Duinoord

Duinoord

Duinoord aan de Zeeweg in Katwijk is het laatste werk van de hand van Jesse, gerealiseerd in 1942. Kenmerkend is dat de architect door de overstekende daklijst een dakgoot overbodig heeft gemaakt. Het hoog oprijzende tentdak mondt uit in een schoorsteen.
Tijdens de oorlog biedt het huis ruimte aan het Katwijkse verzet. Gekscherend noemen voorbijgangers het huis de theemuts.

Hasselman & Pander

Hasselman & Pander

De stalen constructie, het vele glas en golvende lijnen hebben veel weg van het warenhuis L’Innovation van Victor Horta in Brussel. Het rijksmonument uit 1907 aan de Leidse Breestraat 146 komt voort uit de samenwerking tussen Jesse en Fontein. Op drie verdiepingen bevonden zich de “monsterzalen en modelkamers” met meubels van Hasselman & Pander.