Gezocht: waaghalzen

Gezocht: waaghalzen

Maar liefst tweehonderd Leidenaren lijken bereid bij In den Vergulden Turk aan de Breestraat hun nek te breken. Ze staan opgepropt in en bovenop de pas door Jesse aangebouwde erker. Op straat kijken de wethouder, de directeur gemeentewerken en honderden ramptoeristen toe. Stel je voor....
Iedereen herkent in het midden bovenop de erker de eigenaar van het pand, biermagnaat Van Waveren. Waarom deze vertoning? Jesse heeft van de bouwpolitie immers goedkeuring gekregen voor deze prestigieuze verbouwing. Maar voor ingebruikname ervan eist de wethouder een proefbelasting van 200 Leidenaren. Op 16 juni 1900 om 08.30 is het dan zover. Jesse mompelt nog dat er in Leiden geen sterkere constructie te vinden is dan deze. De test slaagt. In het midden buigt de erker slechts 4 mm door. Een oplettende kijker ziet dat onder de erker een steunconstructie is aangebracht door de gemeente, voor het geval dat.
De foto is gemaakt door de kelner In den Vergulden Turk. De geretoucheerde foto is bedoeld voor een brochure van hoofdaannemer, timmerman A. van 't Riet.

Jesse stichting